reede, 16. jaanuar 2009

Luxor - äri, äri äri!!!

Kuupäev: 12.01.2009
Koht:  Egiptus, Luxor
Termomeeter näitab päeval: 24*C
Termomeeter näitab öösel: 10*C

Luxor oli isenensest täiesti põnev reisisiht. Tohtul hulgal kruiisilaevu, palju turiste ja mitmeid mitmeid tüütuid müügimehi. Niiluse kaldale oli moodustatud kilomeetrite pikkune promenaad, millel jalutamine tähendas iga mõnekümne meetri tagant seletamiist, miks sa mõnest kaubast või teenusest huvitatud ei ole – seega üsna tüütu.

Luxori keskklinn on suhtelislt läänelik. Majad, nagu Euroopas, suur liiklustihedus ja McDonalsi restoran südalinnas. Kui aga Luxorit pisut äärepoolt uurida, siis vaesust leidus seal kah. Tegin paar fotot sellest, kuidas koduloomad prügist toituvad ja kuidas teel lamavat eeslit koheldakse. Luxori kesklinn on aga ngu ülks suur äri. Tohutul hulgal hobustega kaarikuid, kes oma teenust peale suruvad. Palju taksosisd ja minibusse. Purjekasõidu pakkujaid leidub lausa igal sammul. Kesklinnas on ka kolm suurt turgu: 1. Turistidele orienteeritud turg – kus müüakse igasuguseid Egiptusega seounbduvaid vidinaid 2. Toiduturg – mis siiski rohkem ilmselt kohalikele elanikele mõeldud ja kust leiab sööki alates kaamelilihast kuni apelsinide ja vürtideni 3. Egiptuse turg – mis selgelt turistidele orjenteeritud kolme korruseline pood. Kohalike sõnul on tegu hea ostukohaga, sest hinnad on fikseeritud ja esemel näidatud hinna võib kahega jagada. 

Luxor on seega kena, aga tüütu, sest turistide rohkusest tulenevalt on kogu sealne elu üks suur äri – ja äri halvas mõttes, sest üksikut turisti juba ilma teenuse- või kaubaostuta minna ei lasta...

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar