kolmapäev, 14. jaanuar 2009

Bahariya oaas Lääne-Kõrbes

Kuupäev: 08.01.2009
Koht:  Egiptus, Bahariya oaas
Termomeeter näitab päeval: 22*C
Termomeeter näitab öösel: 2*C

Arutasime reisikaaslastega, miks seda paika küll Lääne-Kõrbeks kutsutakse, asub ju nii idas kui olla saab. Välja me ei mõtelnud, ju sellel siis mingid ajaloolised põhjused.

Öösel telkisime esimest ööd (Kairos ööbisime hostelis), suhteliselt külm oli. Hommikul vaatasin, et termomeeter näitab vaid 2 kraadi, päikese saabudes hakkas aga rõõmsasti soojemaks minema ja keskpäevaks oli tavapärane 24 kraadi saavutatud. Seda, et kõrbes toimuvad suured temperatuurikõikumised teadsain ma varem kah, aga nüüd õnnestub seda igapäevaselt ka kogeda. Bahariya oaas oli iseensest üks vaene paik, üks väiksemaid oaase Lääne-Kõrbes, aga selle ümbrus oli juba märksa põnevam – kõigepealt must kõrb, siis valge kõrb ja siis tavaline Sahara...

Bahariya oaasis käisime ka vaatamisväärtusi vaatamas, nimelt olid egiptlased vaatamiseks välja pannud kuldsed muumiad ja nende leiukoha, ehk siis kuldsete muumiate hauakambri. Kogu lõbu eest küsiti 45 Egiptuse naela, aga siiani on küsitav, kas see vaatamisväärsus ikka niipalju väärt oli. Nimelt olid kuldsed muumiad suhteliselt halvasti presenteeritud. Igaüks neist oli küll omaette klaasist kasti pandud, aga mingeid seletusi juures ei olnud. Nii ei saanudki me teada, kes need salapärased muumiad olid ja millisest ajajärgust auväärt kodanikega tegemist. Hauakambrid olid neil aga täiesti vaatamisväärsed. Arusaadavalt maa all, aga kenasti värviliselt maalitud, sammastatud ja valgustatud. Iidsed religioossed maalingud nende haudasid ümbritsemas. Väidetavalt olid roomlased samu hauakambreid ka oma matusetseremooniateks kasutanud. Seega olid nad juba Rooma ajast teatud määral avatud, aga siiski üsnagi heas korras.

Meie järgmiseks sihtkohaks oli Dakhla oaas, aga et sinna jõuda pidime ühe öö veetma valges kõrbes metsikult telkides.

 

2 kommentaari:

  1. See kõrb on Niiluse poolt tulles läänes ja võib olla sellepärast kutsutakse Lääne-Kõrbeks.

    VastaKustuta
  2. Ka wikipedia ei tea nedest kuldsetest muumiatest väga palju.

    Sealt on välja kaevatud 250 muumia kandis kuid arvatakse, et sinna kanti võib olla maetud kuni 10000 muumiat.

    Täpsemat infot saab siit:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Valley_of_the_Golden_Mummies

    ja siit:

    http://www.touregypt.net/historicalessays/golden.htm

    VastaKustuta